Είστε εδώ Αρχική » Προγράμματα Για Windows » Δωρεάν Πρόγραμμα Επαναφοράς Διαγραμμένων Αρχείων


Δωρεάν Πρόγραμμα Επαναφοράς Διαγραμμένων Αρχείων

Δωρεάν Πρόγραμμα Επαναφοράς Διαγραμμένων Αρχείων

Καμιά φορά, οποιοσδήποτε μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαγράψει ένα αρχείο απ' το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ή από άλλο αποθηκευτικό μέσο όπως π.χ. μια κάρτα μνήμης ή ένα usb stick, και στη συνέχεια να αντιληφθεί πως ήταν λάθος.

Τι μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις σαν κι αυτές; Υπάρχει τρόπος να επαναφέρουμε τα πολύτιμα μας αρχεία ή μήπως τα χάσαμε για πάντα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη, μπορεί όμως να είναι αρκετά ενθαρρυντική.

Είναι αλήθεια, πως υπάρχει μιά μέθοδος μέσω της οποίας μπορούμε να επαναφέρουμε διαγραμμένα αρχεία, αλλά θα πρέπει να ξέρεις πως όσο πιο γρήγορα ενεργήσεις, τόσο το καλύτερο, αφού οι πιθανότητες επαναφοράς είναι περισσότερες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να δούμε τί πραγματικά γίνεται την στιγμή που δίνουμε εντολή στο σύστημα να διαγράψει ένα αρχείο.

Διαγράφοντας ένα αρχείο απο κάποιο αποθηκευτικό μέσο, όπως π.χ. από ένα σκληρό δίσκο ή μια κάρτα μνήμης, αυτό που συμβαίνει είναι το εξής:

Αφού πατήσουμε «delete» για να διαγράψουμε οριστικά το αρχείο, εκείνη η περιοχή στον δίσκο που δέσμευε το αρχείο, "μαρκάρετε" ως «ελεύθερη». Όταν στο μέλλον χρειαστεί να γραφτούν νέα αρχεία, αυτά γράφονται στο χώρο που είναι "μαρκαρισμένος" ως ελεύθερος.

Η μαγική φράση της πιο πάνω παραγράφου είναι το «μαρκάρεται ως ελεύθερη». Δηλαδή με την διαγραφή, δεν υπάρχει κάποια γόμα η οποία θα «εξαφανίσει» το αποτύπωμα του αρχείου. Αυτό που γίνεται, είναι να μαρκάρεται ο χώρος ως ελεύθερος. Έτσι λοιπόν, αν είμαστε αρκετά τυχεροί, και οι νέες εγγραφές που έγιναν δεν έχουν καλύψει το αποτύπωμα του αρχείου που ψάχνουμε, τότε η επαναφορά θα είναι μια πολύ-πολύ εύκολη υπόθεση.

Σε περιπτώσεις καρτών μνήμης ή usb stick, στα οποία δεν πραγματοποιούμε πολύ συχνά εγγραφές και διαγραφές αρχείων, είναι πολύ πιο σίγουρο πως θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε τα τελευταία αρχεία που διαγράψαμε. Από την άλλη πλευρά, σε περιπτώσεις σκληρών δίσκων που το λειτουργικό σύστημα δημιουργεί και διαγράφει συνεχώς προσωρινά αρχεία στον κενό χώρο, η επαναφορά ίσως να μην είναι και τόσο εύκολη. Δεν χάνουμε όμως τίποτα να δοκιμάσουμε.

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε ονομάζεται Recuva.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προσφέρεται και στα Ελληνικά (φτάνει να το επιλέξεις κατά την διάρκεια της εγκατάστασης), και είναι απολύτως δωρεάν.

Η αποτελεσματικότητα του βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Το έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, και η βοήθεια του ήταν πολύτιμη.

Δεν προβλέπω να αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα στη χρήση του, καθώς τόσο το Ελληνικό περιβάλλον χρήσης, όσο και ο αναλυτικός βοηθός του, θα σε βοηθήσουν όταν χρειαστείς την βοήθεια του.

Μπορείς με εξαιρετική ευκολία να επαναφέρεις διαγραμμένα αρχεία, τόσο από σκληρούς δίσκους όσο και από κάρτες μνήμης.

Ακόμη κι αν δεν το χρειάζεσαι άμεσα, μπορείς να του κάνεις μια δοκιμή, έτσι ώστε να διαπιστώσεις και ο ίδιος όλα τα αρχεία που μπορεί να επαναφέρει αυτή την στιγμή απ' τον σκληρό σου δίσκο.

Μην εκπλαγείς, εάν βρεις σώο κάποιο αρχείο το οποίο διέγραψες πριν από αρκετούς μήνες, αφού όπως είπα και προηγουμένος, το ζήτημα είναι πού έχει «τύχει» να έχει εγγράψει τα καινούργια αρχεία το λειτουργικό σου.

Ο εύχρηστος οδηγός του, θα είναι πραγματικός οδηγός σου στην προσπάθεια για επαναφορά των αρχείων.

Μπορείς να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις το Recuva από την επίσημη του ιστοσελίδα.

Εμείς τα λέμε σύντομα, με το επόμενο χρήσιμο πρόγραμμα για τον υπολογιστή μας.

Τελευταία ενημέρωση